De geschiedenis van Pétanque


Jeu de Boules voor iedereen

 

Jeu de Boules is één van de snelst groeiende sport- en recreatiemogelijkheden in Nederland.

Jeu de Boules is eigenlijk een verzamelnaam voor een aantal balsporten.

De vorm van Jeu de Boules die in Nederland en vele andere landen wordt gespeeld heet Petanque.

De kracht van het Pétanque spel is dat het tot op hoge leeftijd recreatief gespeeld kan worden.

Petanque spelen op topniveau vereist conditie, concentratievermogen, techniek, spelstrategie en training.

 

 

 

Ontstaan van het spel


Jeu de Boules wordt al eeuwenlang beoefend. Al bij de Romeinen en Grieken werd het spel met stenen ballen gespeeld. In 1911 werden de eerste metalen boules gefabriceerd. Toen werden ook de spelregels vastgesteld.

 
In het begin van de 20e eeuw werd Jeu de Boules voornamelijk gespeeld in het zuiden van Frankrijk. Eigenlijk is 'Jeu de Boules' een verzamelnaam voor een aantal verwante sporten, waarvan pétanque de belangrijkste variant is. Na 1945 verspreidde het spel zich snel over geheel Frankrijk. Daar is het momenteel de derde sport. Maar ook in andere landen zijn er vele enthousiaste beoefenaars.
 
Het woord 'pétanque' is een verbastering van 'pieds tanqués', de voeten gesloten op de grond. Tijdens het spel dient men de voeten bijeen te houden. Door de speciale aard van pétanque leent het spel zich voor beoefening door iedereen, jong en oud.
 

Het spelmateriaal


Pétanque wordt gespeeld met een aantal metalen ballen, boules genaamd, en een klein houten balIetje, het butje genoemd.

 

De boules


Om aan wedstrijden mee te kunnen doen, moet men over officieel goedgekeurde boules beschikken. Het gewicht van deze boules dient tussen de 650 en 800 gram te zijn, de diameter tussen de 7.05 en 8 cm. Het gewicht en het merkteken worden door de fabrikant in de boules gegraveerd. De bekendste merken die in Nederland te koop zijn, zijn Obut, Intégrale en Idéale.

 

Het butje


Het butje of cochonnet moet van hout vervaardigd zijn. De diameter hiervan moet tussen de 25 en 35 mm. liggen.

 

De kleding


Speciale kleding is voor pétanque niet vereist. Gemakkelijk zittende kleding en soepele schoenen worden aanbevolen. Wedstrijden worden over het algemeen in speciale clubkleding gespeeld.

 

Overige materialen


Niet verplicht, maar onontbeerlijk voor de pétanque-speler zijn verder een meetlat of rolmaat, een tellertje voor het bijhouden van de score, een tasje of kistje om de spelmaterialen in op te bergen en tenslotte een doekje om de boules schoon te maken.

 

Spelvormen


Het pétanque kan in verschillende vormen worden gespeeld. Vrijwel altijd wordt het in teamvorm gespeeld. Dat wil zeggen: een team van twee spelers, de zogenaamde doublettenvorm, of een team van drie spelers, de zogenaamde triplettenvorm. Ook wordt er wel individueel gespeeld, de zogenaamde tête-à-tête vorm.